::Petua hilangkan kepedihan mata terkena percikan cili::

Assalamalaikum..

Salam pembuka bicara... selamat pagi to all reader.. Mulakan pagi anda dengan senyuman yang manis.. tarik nafas..... senyum.... hembus nafas....

Di pagi yang hening ni, Iba nak share dekat u all semua satu tips traditional... haha.. Pakcik Iba yang bagitahu.. So, Iba rasa terpanggil untuk berkongsi..

U all orang perempuan, mesti biasa pergi dapur kan...?

Ha.... mesti biasa gune lesung batu kan untuk tumbuk cili, bawang, belacan dan sebagainya lah.. Tak kenal lesung batu?? aduhai sayang.. kalau tak kenal bermakna rumah dia ta ada lesung batu la kot.. gune blender je.. hahaha..

Lesung batu bersama cili dalam nya.

Kalau dah biasa gune benda alah ni, mesti biasa terpercik kan.. lagi2 kalau tumbuk cili.. kalau terpercik dekat tangan, masih boleh tahan bukan.. kalau terpercik terkena mata??? aduh!!! sakit kot....

Apa yang u all buat kalau dalam situasi begini? konfem terus pergi sinki kan... nak basuh mata.... masukkan air dalam mata... lama masukkan air dalam mata baru hilang kan..

Iba ada tips yang sangat cepat hilang bila terkena percikan cili tadi.. Mujarab.. Yang penting yakin dengan kekuasaan Allah...

Sonang ja tipsnya.. apabila u all semua kakak2, adik2, mak2, cik2 terkena percikan cili sewaktu menumbuk cili, terusla pergi ke bilik air ataupun tandas ataupun sinki pun boleh kalau u all nak... U all terus siram ibu jari kaki u all.. siram dan terus siram sehingga ianya dah tak pedi lagi... sekejap je... seminit je.. tak sampai pun seminit...

Tips ni mujarab kot... Iba dah cuba banyak kali.. terbaik..

Haha.. okay.. selamat mencuba.. semoga bermanfaat untuk kita semua..

Sekian.. ^_^



..Terima kasih sudi baca..