::Petua hilangkan kepedihan mata terkena percikan cili::

Assalamalaikum..

Salam pembuka bicara... selamat pagi to all reader.. Mulakan pagi anda dengan senyuman yang manis.. tarik nafas..... senyum.... hembus nafas....

Di pagi yang hening ni, Iba nak share dekat u all semua satu tips traditional... haha.. Pakcik Iba yang bagitahu.. So, Iba rasa terpanggil untuk berkongsi..

U all orang perempuan, mesti biasa pergi dapur kan...?

Ha.... mesti biasa gune lesung batu kan untuk tumbuk cili, bawang, belacan dan sebagainya lah.. Tak kenal lesung batu?? aduhai sayang.. kalau tak kenal bermakna rumah dia ta ada lesung batu la kot.. gune blender je.. hahaha..

Lesung batu bersama cili dalam nya.

Kalau dah biasa gune benda alah ni, mesti biasa terpercik kan.. lagi2 kalau tumbuk cili.. kalau terpercik dekat tangan, masih boleh tahan bukan.. kalau terpercik terkena mata??? aduh!!! sakit kot....

Apa yang u all buat kalau dalam situasi begini? konfem terus pergi sinki kan... nak basuh mata.... masukkan air dalam mata... lama masukkan air dalam mata baru hilang kan..

Iba ada tips yang sangat cepat hilang bila terkena percikan cili tadi.. Mujarab.. Yang penting yakin dengan kekuasaan Allah...

Sonang ja tipsnya.. apabila u all semua kakak2, adik2, mak2, cik2 terkena percikan cili sewaktu menumbuk cili, terusla pergi ke bilik air ataupun tandas ataupun sinki pun boleh kalau u all nak... U all terus siram ibu jari kaki u all.. siram dan terus siram sehingga ianya dah tak pedi lagi... sekejap je... seminit je.. tak sampai pun seminit...

Tips ni mujarab kot... Iba dah cuba banyak kali.. terbaik..

Haha.. okay.. selamat mencuba.. semoga bermanfaat untuk kita semua..

Sekian.. ^_^



..Terima kasih sudi baca..

Tahniah bro!! (Si Jantung Hati)

Assalamualiakum..

Hai reader sekalian.. selamat datag untuk entry yang seterusnya.. haha.. Dah lama sangat Iba tak update blog kan.. sebenanya Iba banyak je cerita nak share2 dengan hampa semua.. Sharing is caring.. hah.. Tapi Iba sangat lah malas + tak ada masa nak update = blog tak terupdate..

Back to topic entry Iba kali ni..Iba nak story tentang someone yang ada kat hati Iba ni.. Dah lama dah dia bertapa kat dalam hati Iba.. jeng3.. Siapakah dia??

Tak kisahla siapa dia kan, Iba tetap nak cerita jugak.. okay.. untuk pengetahuan semua, si dia esok daftar masuk PUSASDA (Pusat Latihan Asas Tentera Darat) untuk training selama 6 bulan.. Tentera kau.. Jangan main2.. Bangga gitu.. haha..

So, Iba nk wish tahiah, congrate, chukahe, mabruk.... Semoga Si dia ni tahan dari segi fizikal and mental semasa training.. orang kata training tentera ni dasyat... yela.. Classmate Iba masuk PALAPES (Pasukan Latihan Pegawai Simpanan) pun dasyat training.. ni kan pulak tentera... Semoga Si dia dapat membahagiakan mak abah satu hari nanti.. Jadi anak yang soleh ye bro.. duduk jauh tu jangan buat hal pulak..

Nak cerita pasal Si dia ni, agaknye dah memang rezeki dia masuk tentera kot, masa temuduga akhir dia tak bawa sijil kelahiran/surat beranak.. kalau nak di ikutkan kenyataan dalam surat, kalau dokumen tidak lengkap dikira gagal, tapi rezeki Si dia pegawai yang interview suruh dia datang esok and bawak sijil kelahiran.. untungkan dia.. rezeki2..

Masa kat tempat interview tu, kawan2 duk bercerita pasal interview awal, tapi Si dia tak tahu ape2 sebab Si dia tak pergi pun interview awal 2.. terus pergi interview yang akhir.. untung3...

Haha.. siapakah2...?? siapakah gerangan tersebut..jeng3..

Jom kenal Si dia ni...


Ni waktu Si dia zaman dolu2...

Haha.. Ni zaman kanak2 riang..

raya 2013... Ni la yang selalu di hati Iba.. wink2.. 

Haha.. dah kenalkan... cukupla kenal muke je.. okay..


Selamat malam kalian..


sekian.. ^_^
..Terima kasih sudi baca..