:: Tips terbaik kejut anak bangun Subuh..~ cara terbaik dari mak tercinta...::

Assalamualaikum.. salam pembuka bicara.. Salam 1 malaysia...


  Pagi2 buta ni, Iba nk kongsi tips yang terbaik.. haha... Mak yang buat kt Iba sendiri... haha...Tips kejut anak bangun subuh... Sempat lagi nak kongsi walaupun tengah study skg ni... haha..  rasa tertarik2 utk kongsi.. kui3..

  Kalau cara biasa mak or abah nk kejut anak bangun subuh, dorang paling x pun, gune suara yang tinggi sbb dah puas kejut anak xbangun2 jugak.. subuh dah nak habis... ada jugak yg gune rotan... cubit bagai... yela.... ana2 tidur matikan... agaknya kalau bom meletup kt sebelah telinga pun xdengar agaknya... haha..

   La ni........ Iba nk bagi tips baru untuk ibu2 n abah2... xyah la jerit2 bagai... sakit tekak pg2 buta jerit2... nti law pg2 dah marah2 nanti sampai ke tengah hari xada mood.. huhu.. Tips ni, Iba nk kongsi sbb iba rasa cam menarik sgt3.... Ia berlaku kat Iba sendiri..

   Minggu lepas Iba balik rumah... 4 hari 3 malam kt rumah.... so 3 kali subuh kt rumah... Memang iba sangat susah nak bangun.. sbb tidur mati..  kalau kat rumah mmg mak or abah yang kejut bangun subuh.... kita tengok mak Iba kejut iba cm ne...


  • Subuh 1st kat rumah :: mak berdiri depan pintu sambil baca ma'thurat.. dalam keadaan kipas mak matikan dan lampu terpasang.....
  • subuh 2nd kat rumah :: mak duduk kt sebelah iba, sambil baca ma'thurat sambil 2, tangan mak duk belai2 tangan iba... suara mak masuk mimpi iba... dalam mimpi 2, orang 2 baca ma'thurat sambil cuit2 iba... rupe2nye yang reality mak yang buat... terus bangun...
  • subuh 3rd kat rumah :: mak duduk kt sebelah sambil baca ma'thurat jugak, tapi kat tangan mak ada pengorek telinga dari bulu ayam... sambil baca ma'thurat tangan mak duk kacau2 telinga Iba ngn pengorek 2... terus terjaga sbb geli... 


   haha.... terbaik kan cara mak... so.... kesimpulannya, tips nk kejut anak, cukup la dengan baca ma'thurat, or ayat-ayat quran, sambil 2 tangan kita duk belai2 anak.... mesti dia terjaga kalau die buat denngan cara lembut... so, die bangun tidur pun xada la marah2 sbb terkejut.... kan3...

   huhu.. okay.. takat ni sudah.... Iba nk gi sambung study... minggu depan nak exam final dah.. daa...........




..Terima kasih sudi baca..