:: ramadhan dh tiba..... buka di masjid lg ::

Assalamualaikum.... salam pembuka bicara..




Alhamdulillah..... pejam celik pejam celik, dah 10 ramadhan dah hari ni... huhu... selamat meyambut bulan ramadhan yg penuh berkah.... seronok rasanya dapat berpuasa di bulan ramadhan.. alhamdulillah Allah masih beri peluang utk merasai keberkatan bulan ramadhan.. 

Seperti selalu, apabila hampir tiba bulan ramadhan, ramai yg meninggal dunia... rasa takut menjalar dalam diri... takut xsempat jumpa bulan ramadhan bulan yg penuh berkat... seminggu sebelum puasa, jiran sebelah rumah meninggal dunia... rasa takut 2 lg kuat... sebulan sebelum ramadhan, org kampung ada yg meninggal... huhu.. sedih rasanya xdapat jumpa lg bulan ramadhan.. tambah pulak rasa amal xcukup n xbersedia lg utk mati lg la perasaan takut 2 bertambah....

Back to topic, bila dh tiba bulan ramadhan, masing2 akan fikir, nk buka ape ye hari ni...? nak msk ape ye? nk pergi bazar mane ye hari ni? nk beli ape ye kt bazar? nk beli air ape ye? nk beli kuih ape ye? nk buka kt mana ye hari ni?haha... betul kan? paling x pun, mesti ada salah satu yg terkena... huhu... tp... bg Iba n family, kami xpyh nk berat2kan kepala nk fikir buka ape... knp?? huhu.. kami semua berbuka kt masjid... almaklumla masjid depan rumah je... jalan kaki xsampai 5 minit dah sampai... cakap pasal buka puasa ni, Iba ada dah tulis entry ni tahun lepas.. moh le flash back.. hehe " entry lepas " huhu.... selamat membaca...  hehe.. jimatkan kami....

 Tp tipu la kalau xteringin pergi bazar ramadhan... teringin la jugak... tp d sebabkan kemalasan Iba berat sgt5, so, mmg x pergila bazar melainkan ada org ajak or ada org bawak.. hehe... paling xpun, mak Iba yg pergi bazar.. yela.. balik dr mengajar terus lah singgah bazar.. dh bazar 2 betul2 kt sebelah sekolah... paling xpun, di belinye, kuih 2 jenis rm2, ngn air rm2... yela.. balik je masjid lepas solat maghrib 2, mkn pulak kuih yg d beli 2... hehe.. Tp i2 pun tgk kerajinan bunda mau singgah apa nggak.. huhu...


huhu... ok la... Iba dh penat bebel... salam ramadhan...n selamat berbuka puasa.....
..Terima kasih sudi baca..

main event kompang salah rumah..~

Assalamualaikum.... Salam pembuka bicara... salam sejahtera... alhamdulillah bertemu kembali... ok... entry kali melibatkan kompang juge... ahakz...! harap xbosan ye kawan2... sbb bg Iba, cerita yg bakal Iba ceritakan adalah lucu dan menarik... mmg boleh gelak terguling2 ... mana x nya, main event kompang salah rumah..

Bulan lepas, xingt bpe hari bulan... Kami budak2 GT ada event kompang kt KG Melayu Subang.. seperti yang korang dah tahu kan. kg melayu subang kan besar.... So, probability utk salah rumah adalah sgt lah besar...  meh Iba cite lebih kanjut..

Ok.. Bermula kisah( bersyair)........... 

Masa mule2 kami sampai kt rumah 2. kami masing2 tertanya2 betul ke rumah ni.... Kami pun tetap pendirian kata betul lah... sbb ikut peta dalam kad jemputan 2... pas2 g la rumah pengantin, duk tunjuk kad kahwin kt depa.. pas2, deme pun tunjukkan kad kahwin jugak... TP yg peliknye, kad kahwin yg deme tunujuk berbentuk melintang.... kad kahwin kami pulak segi empat sama... so, Iba pun fikir maye kad kahwin yg deme tunjuk 2 untuk VVIP... sbb 2 lain.... huhu

pas2, kami pun makan la... Kebiasaan bagi kami sampai2 terus makan... isi perut yg kosong...  Bile dh kenyang, masing2 duk ungkap perkataan yg sama je.... " dah kenyang, jom la balik..." mejoriti duk ulang benda yg sama je.. Lepas mkn, event manager kami (roy) ckp kt family pengantin, lebih kurang cm ni la dialognye...
Roy :: cik, nanti kami ada silat..
family pengantin :: silat? tp kami xtempah silat...
roy :: tapi kami ada silat...
family pengantin :: oo... yeke... ok,, nanti pkcik siapkan tikar..
(haha...... penganting yg betul mnx kami silat sekali... tp pengantin yg kami pegi ni, xada silat... mmg kelaka...)

pas2, kami pun trainin sebelum pengantin sampai.. xlama kemudian. event manager kami, Roy, dapat panggilan dr pengantin..  lebih kurang cm ni la dialognye.. Dialog sebenar wallahua'lam...
Pengantin :: Roy, dah sampai ke?
Roy :: kami dah lama sampai kak...
Penganting :: dah jumpa bpk akak? yang pakai baju warna PEACH...
Roy :: warna PEACH? ( ha!!!! sedangkan tempat pengantin yg kami sampai 2, bpk pengantin n family pengantin pakai baju wrna kuning...)
Pengantin :: Betulkan dah sampai? kat rumah 2 TINGKAT WARNA KUNING...( ha!! rumah yang kami pegi 2, setingkat je, tapi WARNA KUNING...  n sebelah rumah engantin yg kami pegi 2, rumah 2 TINGKAT...haha!!)
Roy :: rumah 2 tingkat warna kuning?
Pengantin :: ha!! keluarla...
tutt....tuttt......tutt....

So, ble kami keluar dr tempat kami training 2, tup2 nampak pengantin LELAKI dah sedia.... kami pun pelik jugak la... knp iring pengantin lelaki pengantin perempuan yang incharge... huhu... kami pun biar la.... dh siap iring, kami pun berkumpul untuk silat pulak.... tengah duk silat2, roy dpt calling dr pengantin... Roy terkejut la.. Pengantin depan mata kami.. n kami tgh main kompang n silat...  dialog lebih kurang cam ni la...
Pengantin:: Roy, kat mana 2? akak dah tunggu ni...
Roy :: alamak kak( sambil tepuk dahi)!! kami silap rumah ni... dorang tengah silat 2..

hahaha.... dah habis main terus keluar dr tempat 2... rupe2nye kami salah rumah.... xlama lepas 2, kompang pengantin yang kami pergi 2, sampai... deme sampai lambat... Pas2, kami pun d hantr pegi ke rumah pengantin yang sebenar n yg sepatutnye kami pegi... Dugaan pulak bile satu kete lagi xleh kuar sbb kene block... dpt kuar satu kete je.. so ulang alik la amik dak kompang... sampai2, kami dengar bunyi paluan kompang... alamak... pengantin dah masuk plak... dorang cari mana budak kompang... rupe2nye, deme pakai mines one... untung deme ada....

Punye la malu... pas2 mnx maaf sbb salah rumah... nak cover balik, masa pengantin duduk atas pelamin, kami pun main kompang n silat n kami iring masa pengantin nk g makan... time pengantin makan, kami buat persembahan.. mmg all out la semua.. n extra selawat... huhu... mmg 1 pengalaman yg sgt3 lucu n menarik ... haha.... Law ingt balik mmg boleh tergelak3 sampai guling6..... haha..... memeng banyak sgt kebetulan...

Bagi Iba pasti ada hikmahnye kami salah rumah... Mybe, nak cover kompang pengantin yg lambat n mybe deme xada mines one utk buat backup... pengantin yang asal yang patut kami pegi deme ada backup... mungkin jugak la... huhu....


Ni gambar yg salah rumah..

Amboi sedap je makan... dh la salah rumah..

tgh training.....

tengah iring

tengah iring jugak..

iring jugak...


Ni pulak gambar kt rumah pengantin yag betul...
main untuk silat...

iring penganti pg makan...

Persembahan...

Bersama pengantin....


^_^

..Terima kasih sudi baca..

Karnival IKTIRAF 2011/2012~

Assalamualaikum..... Salam pembuka bicara... salam sejahtera... Alhamdulillah bertemu kembali dalam blog Iba yg serba serbi kurang....  Kembali sekali lagi dengan entry kompang...

Pada 1 April 2012. Kelab Kompang Gema Tanjung, UM, telah menyertai satu persembahan kompang terbesar di Malaysia 2012 (The Malaysia Book Of Records) bertempat di dataran merdeka, Kuala lumpur dalam Karnival IKTIRAF 2012.. Serta rtelah menyertai pertandingan kompang berirama terbuka.. 

Alhamdulillah kami telah mendapat tempat ke-16 daripada 45 kumpulan yg hadir... ahakz.....! Jelas nyata dan terang kami mmg bukan calang2 pemain kompang.. Kami latih full set untuk pertandingan ni, hanya 1 malam sampai kene marah dengan fellow... sbb pukul kompang lebih dari had yg di tetapkan..

Kami latih 1 malam sudah dapat tempat yang agak tinggi iaitu top 20.. Maybe Tahun depan kami dapat top 10 pula... semua rancangan Allah SWT.. Mungkin juga andai kami berlatih lagi beberapa hari kami dapat top 10.. tp ini juga di kire rezeki yang telah di aturkan oleh Allah untuk kami... mungkin inilah yang terbaik untuk kami..Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg tidak kamu ketahui..



berlatih sebelum bertolak...











^_^








..Terima kasih sudi baca..

Kejuaraan FESENI tidak sia2...~

Assalamualaikum... salam pembuka bicara... Alhamdulillah bertemu kembali dalam dunia blogging... Alhamdulillah iba di beri kesempatan utk menulis n berceloteh kembali dalam blog yg serba serbi sudah bersawang ni... Maaf kan Iba atas sebab xdapat utk mengupdate banyak benda dalam blog atas sebab2 yg tidak dapat d elakkan.. terlalu la busy gamaknye...

Entry kali ni, Iba nk sambung cerita sal kompang.. Seperti yang korang dah tahu, Iba main kompanG dan mewakili kolej kediaman kesembilan dalam FESENI 11/12.. Dah sertai, haruslah nak tahu tempat ke berapa kompang kami kan...?

Alhamdulillah dengan rezeki yang telah di limpahkan, kami menjadi juara dalam FESENI 11/12.. Memang berbaloi sgt3 kami kene mrh... kami tidur lewat... kami berlatih tiap2 malam.. sangat berbaloi... Alhamdulillah kejayaan yg kami dapat adalah setimpal dengan usaha kami sendiri...

Mungkin penghuni2 kolej yang lain tidak suka akan bunyi kompang.. kami akui mmg bunyi kompang agak mengganggu penghuni kolej... maaf dari kami.. tapi lihatlah hasilnya... kami mengharumkan nama kolej kediaman tun syed Zahiruddin ( KK9)...

Sekalung penghargaan kami tujukan kepada  senior2 GT sudi turun lihat kami training... Kepada warga penghuni kolej yang tahan akan bunyi kompang... terima kasih banyak2...


Saat yg gementar ketika masuk untuk bertanding...

bersemangat waja sekali..



..
Kepang terbaik kami.... ^_^ sungguh bergaya..


Saat menunggu keputusan dari hakim..

Gementar sgt3...
Ketua hakim sedang memberi komen.. Kata beliau sepanjang 5 tahun beliau menjadi ketua hakim. tahun ni adalah tahun yang paling sukar untuk membuat keputusan siapakah layak menjadi juara..




Jom lihat muka2 kegembiraan... ^_^

























Air mata kemenangan seorang pengurus...



Keluarga Besar GT...^_^



Jom kita lihat video pula....




sekian....^_^


..Terima kasih sudi baca..

ya ALLAH.... aku di uji dgn dugaan yg kecil.... tp aku xmampu nk laluinya...

Assalamualaikum.... salam pembuka bicara... salam sejahtera... alhamdulillah masih di beri peluang untuk berceloteh lagi...

Terima kasih Ya Allah... Allah telah beri iba ujian yg sgt kecil... tapi iba xmampu nak lalui.. Iba hanya mampu berserah pada saat i2... Ya Allah Kau kuatkan iman hambaMu ini... Kau daekatkan diri hamba dengan Mu Ya Allah....

Malam semalam.. Iba di uji dengan hanya melihat lipan yg besar merayap di atas lantai bilik... Tapi ketakutan yang menjalar dalam diri Iba terlalu hebat... Iba hanya mampu menangis dan berserah... Lemah sungguh diri ini...

Iba berfikir, andai kata lipan 2 naik atas katil, macam mana iba nak lindungi adik iba sendiri sedangkan iba pun xtahu nk lindungi diri sendiri.. Iba takut lipan 2 gigit adik2 iba... Iba xberdaya andai i2 yg berlaku..

Jelas sgt Iba bukan seorang kakak yg baik... Iba xmampu nak lindungi adik dari ancaman bahaya even lindung diri sendiri pun iba xmampu... Iba hanya mampu memastikan tiada barang yg boleh menyebabkan lipan tersebut naik ke atas katil.

Iba takut untuk melelapkan air mata, Iba takut sgt3 andai lipan tersebut gigit adik2 iba...Iba dh pernah kene... Iba tahu macam mana rasa sakitnya... Iba hanya mampu berserah dan berdoa agar kami selamat dari ancaman sang lipan... ayat kursi Iba baca berulang2 kali agar jiwa Iba tenang...

Ya Allah sudah jelas yg hambaMu ini masih lemah jiwanya... Imannya.. ampunilah segala dosa hambaMu ini... Kuatkan lah jiwaku serta iman ku, serta kebergantunganku PadaMu Ya Allah...

..Terima kasih sudi baca..

aha....! aktiviti baru kelab GT....

Assalamualaikum.. salam pembuka bicara.. salam sejahtera... Alhamdulillah bertemu kembali kita dlm blog yg serba kekurangan dr segala benda.. Alhamdulillah masih di beri keizinan untuk mengarut + membebel + berceloteh = entry ni... :face30:

Back to topic ye kawan2... aktiviti baru?? apakah dia...???:124: hahaha... jgn tertanya2... sabaq sat no... kene la cerita dr awalkan... xkan tibe2 terus masuk cerita... xmasuk la law cm 2.... huhu....

Last week, hari sabtu ahli Kelab GT (gema tanjung) berjimbe2 (*maaf ayat sendiri) pergi masjid jamek.. mencari kostum untuk feseni... aktiviti tahunan la katakan... senang citenya tiap2 tahun la GT ni kuar g cari kostum.. (agaknya la...) huhu.. ok.. berbalik pada feseni td ye.. alhamdulillah terpilih masuk feseni walaupun sesungguhnya diri ini xlayak pun masuk feseni.... ok2..!! dah2!! back to topic asal......

Hmmmmmmmmmmmm... maleh le nk tulih panjang2.. moh le jenguk gambo...

* ni baru nk gerak n tunggu deme2 ni amik payung n beli payung... dek gara2 hujan la tuan pengurus ngn naibnya sanggup beli payung.. haha:face64:


* ha...! sekarang kami berada di luar kk9... makanya, perjalanan kami sudah bermula.. perjalanan yang mencabar... hehe:face72:


* huhu... gadis payung... perjalanan kami bermula dengan menunggu bas di hadapan Shell bedekatan KFC... tgh tunggu bas lalu time ni....:face69:


* sudah berada di Stesen Universiti untuk menaiki LRT menuju ke destinasi... huhu...:face57: masih berkesempatan untuk snap 1 or 2 picture sebelum LRT sampai....


* aha..! yg ni ketua rombongan kami....:face12:


* akhirnya..... setelah berhempas pulas sampai juga ke destinasi yg di tuju.... 1 perjalanan yg amat mencabar ye..:123: hehe

sampainya kami di detinasi, maka teruslah terjah kedai2 n butik2 yg berkaitan dengan baju... mencari yang berkenan di hati... lepas satu, satu kedai kami terjah... tapi untuk jumpa yg berkenan di hati amatlah payah....


* salah satu kedai yang kami terjah.. first lady xsilap... huhu... masih sempat bergambo...:face34:


* weee........... gambo tinggalkan kenangan kt c2... huhu...:face23: kami keluar balik dr first lady sbb deme xsiap kemas lagi n baju2 xberkenan di hati....


* deme2 tgh mencari baju yang berkenan di hati tapi kami masih sempat untuk bergambo... meninggalkan kenangan di kamdar...:face75:


* woohoooo.... terserlah ye ketekunan tuan pengurus melihat baju2 yg bergantung2 dengan begitu banyak sekali di hadapannya....:face44:


*aha....! ni la keje kami... mereka bertumgkus lumus duk memilih baju kami duk bz ngn hP... lagi2 si amir duk bz ngn palapesnya....:face75: ni salah 1 kedai yg kami terjah.. kedai ni la yg akhirnya menambat hati deme... kedai a'niz...


* gmbar ni menunjukkan banyak kedai yang kami terjah menjual pakaian pengantin... yg xfhmnya ghamei beno yg nk belinya.. agaknya musim kawin kot...:face60:


* kami berada dalam bangunan mara...(apa ntah namanya.. nmpak tulisan mara je..) huhu... sampai ke sini kami mencari kostum untuk feseni... hebatkan....:face17:


*setelah penat berjimba2 dalam bangunan td, kami pun OTW nk pergi sogo untuk sambung berjimbe2.... hoho... berjimbe la sgtkan..


* penat berjalan, makan la pulak.. yg pandang camera pun boleh dikire berapa orang.. yele.. nampok beno laponye... duk tunduk sambil menikmati makanan yg lazat lg menyelerakan....:face72:

after menyelesaikan fardhu yg wajib n mengisi perut, kami pun sambung le berjimbe2 lg... sambung mencari baju... alhamdulillah bertemu yang berkenan dek hati.. baju melayu di kedai a'niz dan kain baju kurung di nagoya tekstile law xsilap... (law silap maaf...)

ha............! dh selesai membeli belah baju, operasi mencari sampin n kain untuk perempuan... so....! bermula la aktiviti baru kelab GT... haha....:face64: iaitu operasi mencari sampin yg berkenan di hati dalam timbunan sampin yang banyak sgt... kami buat kedai 2 mcm kedai master... :face75:

huhu.... mcm2 aksi ada... sedangkan cume mencari 1 sampin sahaja.... ye le... lg 3 sampin dh di temui... asalnya nak cari yg 1 corak... tp xjumpa... dh penat berusaha... last2 buat keputusan xsama corak pun xpe asal sama warna...

moh le terjah aksi deme....:face34:


* ha..........! 2 dia........ tuan pengurus duk korek2 sampin2 yg belah dalam... hasan pulak kepanasan dek kerana di himpit dengan timbunan sampin...:face72:


* huhu... ni lg sorang duk terhimpit di tengah2 lautan sampin.... gara2 semangat nk cari sampin yg 1 tu....:face75:


*nampak x kesungguhan kami...? tertonggeng2 gara2 mencari sampin tu... kami cekalkan semangat masa mencari ni.....:face72: xhiraukan langsug orang keliling...


* begitu tekun dan bersungguh ahli GT ni mencari sampin... kan teman dh kabo, aktiviti baru kelab... boleh apply untuk tahun depan plak.....:face69:


* aha................! lihat...........! siap merangkak atas timbunan sampin.. ish3...(geleng kepala)... mmg hebatla GT ni.....:face72:


* wohooo...! siap landing lg atas sampin 2... wow...!!!:131: teruja2....!:face73: hahaha...!


*ha.................! ni le naib pengurus yg landing atas timbunan sampin... dye ingat katil apa suke2 hati je nk landing kt situ..:face60:


*huhu.. ce teka sapa yg jumpa............?haha...


* ha.............! ni le tuan badan yang jumpa sampin 2.... so..., teman dapat buktikan pepatah melayu " usaha tangga kejayan ".... huhu...

alhamdulillah.. akhirnya pencarian berakhir... lepas mimi jumpa je sampin yg ke 4 tu, masing2 bersorak kegembiraan... orang2 keliling dh plik tgk kami... cari sampin cm cari harta karun... huhu.. kire harta karun la juga.... sbb kami pun bersorak seolah2 harta yg selama ini dicari di temui... haha:face64:

Misi pencarian sampin ni boleh le masuk dlm aktiviti tahnan kelab GT.. hehe:face75:

After that, maydin cari kain untuk perempuan plak... nak cari kain perempuan pun susah... kainnya corak2 lama.... xlawa... last2, kain pelekat warna purple yg menambat hati deme... huhu:face64:

ok... dh penat berjalan.. 1 badan dh sakit... mana xnya, dr pg keluar sampai ke petang.. so....! time to balik.. woohooooooo.....!:face64:


*keceriaan still terserlah walaupun kepenatan mencari sampin.. keh3:11:


*lihatlah muka2 kepenatan mencari sampin...... masih sabar menunggu bas datang menjemput.....


*gambar ni menyeramkan...:face61: dalam camera org buat lain, realiti deme buat lain... ish3...


* ok... selamat pergi dan selamat pulang ke kk9... pulang menuju ke bilik masing2.........
:face71:


ok.... cite dh habis..... dah malas nk cerite detail.....


..Terima kasih sudi baca..